E noapte,e tarziu...sau cel putin destul de tarziu...ce-mi vine mie...Hehe sa scriu.Afara ploua si picaturile de ploaie...."hai sa le tradez"...imi dicteaza..Enjoy indra...
Ceremonia Ceaiului
CHANOYU
….Istoria Ceremoniei Ceaiului
~ Ceaiul
I Ceaiul a fost adus impreuna cu religia budista in secolul al XVI-lea din China.In vremea aceia servirea ceaiului nu era considerata o ceremonie, fiind neinsotita de multumiri si contemplari.Ceremonia ceaiului a inceput sa fie folosita din secolul al XVI-lea prin SEN NO RIKYU, ceremonia ceaiului fiind permisa doar barbatilor.
Gazda era anuntata din timp, pregatind toate cele necesare: Spala toate ustensilele,pregatea dulciurile care se serveau in loc de zahar,ingredient care nu este adaugat ceaiului;pregatind de asemenea mancare simpla numita KAISEKI,mancarea care aparea pe mesele preotilor budisti.Umatorul pas care insotiea “Arta ceremoniei ceaiului” era IKEBANA asa numita arta decorarii florilor ingemanata cu pregatirea caligrafiei japoneze numita SHODO.O gazda adevarata se asigura intodeauna ca are ustensilele necesare.O parte dintre ustensilele necesare erau procurate de gazda,dar si aduse de musafiri:
1 FUKUSA-folosit adesea ca o decoratie, este facuta din matase,face parte din protocol astfel se arata respectul musafirului fata de gazda.
2 Bolurile pentru ceai, gazda impreuna cu musafirii gusta ceaiul.
3 CHASEN,ustensila din bambus folosita pentru a face spuma ceaiului si pentru a-l mentine cald.
4 KAISHI este o hartie folosita pentru dulciuri,asezandu-se in farfurie.
5 KUROMOJI folosit drept furculita pentru dulciuri.
6 Punga si Servetele.Musafirii nu lasa mizerie,toti aduc o punga pe care o folosesc asemenea : strang oasele de peste,samburii fructelor..,etc.
Unul dintre cele mai importante obiecte aduse de catre musafiri este SENSU( evantai),folosit pentru a arata respectul de gazda.Acesta este oferit gazdei printr-o plecaciune.
KAISEKI,pomenit si mai sus era mancarea oferita preotilor budisti,fiind considerat un deliciu.Era intotdeauna gustat inainte de ceremonia ceaiului.Era o regula ca inaintea ceiului sa se serveasca mancare simpla:produse marine si mancare de la munte si de la campie.
O ceremonie a ceaiului autentica oferea placere si armonie atat gazdei, cat si musafirului.Pe langa politetea si curatenia unui astfel de eveniment, gazda se ocupa si de satisfacerea gusturilor musafirilor, astfel,ceaiul se despartea in doua categorii:USUCHA- ceai slab,mai putin puternic si amar,de culoare verde dechis si KOICHA- ceai tare,puternic, amar,de culoare verde inchis. Va spun din proprie experienta, deoarece am participat la o astfel de ceremonie, pentru incepatori USUCHA este mai mult decat destul.Gustul este mai mult decat amar,este foarte amar.La inceput pare putin sarat,apoi imediat este amar,provocandu-mi mie o fata care starnise rasetele tuturor japonezilor care ma indrumau in aceasta ceremonie.Acum imi aduc aminte intrebarilor tuturor: “ Ai baut ceai verde japonez?”.Inganam un da acolo,insa in sinea mea nu eram de acord cu intrebarea pusa.Ceaiul japonezilor nu este ceai verde stil chinezesc cu lamaie,a fost adus din China si improvizat de catre japonezi,astfel ceaiul este facut din MACCHA – praf din frunze verzi.Acestea sunt culese si pisate,impachetate frumos si folosite simplu la ceremonia ceaiului,peste ele adaugandu-se doar apa clocotita.Dulcirile numite ONOGASHI si HIGASI sunt gustate primele si nu sunt servite in timpul gustarii ceaiului.In Japonia o entitate nu are legatura cu o alta entitate,iar cand faci un lucru pui tot sufletul si te dedici doar lui,acesta teorie apartine filozofie ZEN de care voi vorbi mai departe.
Pentru actiunile gazdei si a musafirilor sunt stabilite anumite reguli precise.Dintre acestea face parte si mersul pe rogojina si numarul pasilor precum si deschiderea si inchiderea usii.Sa luam un exemplu. Musafirul intra in casa , rosteste formule de politete precum:( Gomenkudasai,Ojamashimasu sau Shitsureishimasu), se descalta inainte de a calca pe TATAMI,ramand astfel in sosetele TABI. Musafirul calca pe rogojini numarandu-si pasii facand un minim de pasi stabilit de gazda.Este atent sa nu calce pe marginea rogojinei,ci numai in centrul acesteia.Saluta gazda, iar apoi se indreapta catre SHODO si IKEBANA,le priveste cu atentie si face o plecaciune.Dupa ce isi arata admiratia pentru fiecare IKBANA si SHODO,apreciaza fiecare detaliu pregatit de gazda,multumind lui KAMI si gazdei. Apoi musafiul se aseaza pe rogojina asteptand ritualul ceaiului.Acesta rosteste cuvantul OSAKINI “Va rog sa ma scuzati, ca beau inaintea dumneavoastra.”,in cazul in care sunt mai multi musafiri asezati pe rogojini.Apoi indreptandu-se cu fata catre gazda rosteste : OTEMAE CHO. DAI ITASHI MASU” Acum beau ceaiul facut de dumneavoastra”.Ceaiul se va servi in boluri insemnate,pe bolul de ceai partea din fata este insemnata.Musafirii ridica bolul cu mana dreapta si il pun pe partea stanga rasucindu-l de doua ori.Nu este voie sa se bea din partea insemnata.Musafirul bea de trei ori si jumatate,fara sa lase nimic in bol,la sfarsit scoate un sunet (----------).Acest sunet inseamna ca a fost foarte bun,apoi sterge locul de unde a baut cu degetul mare si aratatorul.Priveste bolul de ceai din diferite unghiuri, il apreciaza ca pe o adevarata opera de arta si-l lauda.Se bucura ca, astfel a avut ocazia de a savura un moment efemer al vietii.Acest comportament face parte din filozofia ZEN- simplu si frumos,imbinarea frumusetii si a simplitatii.In aceasta catogorie de contemplare a lucrurilor intra si ritualurie de apreciere a naturii,cand au fost scrise unele dintre cele mai frumoase poezii japoneze.In Japonia orice om martor unui apus deosebit se simtea dator sa compuna pe loc o poezie preamarind astfel natura si zeii( KAMI).WABI de asemenea apartine filozofiei ZEN – WABI reprezinta frumusetea simplitatii adesea aplicata in gradinile japoneze.CHASHITSU,camera speciala pentru ceremonia ceaiului contine si ea elemente ale filozofiei ZEN si promoveaza WABI.Camera in care se tine ceremonia ceaiului este speciala : marimea ei totala este de 6.5 metri patrati; foarte simpla: decorata cu IKEBANA si SHODO.
In toate aceste exemple ale prezentarii am enumarat si reamintit elemente ale celei mai frumoase ceremonii : Ceremonia Ceaiului,in japoneza CHA NO YU.
2 comments:
ce super pare..desi din cate spui tu aici,ceaiul asta nu-mi pare prea bun:D Ai zis ceva si de dulciuri?:D Anyway..chiar ca o ceremonie..pff..trebuiau sa mearga si pe rogojina..btw..funny faza cu "provocandu-mi mie o fata care starnise rasetele tuturor japonezilor" ..imi imaginez:))Cu toate astea..e chiar frumos in Japonia..
Mai,ceaiul este bun,depinde daca-ti place gustul amar.Cel putin merita odata sa incerci..sti era o vorba intr-o carte."Eu incerc orice de prima data"-Cercul Poetilor Disparuti de Kleibaum...cred ca e buna vorba.De un singur lucru te asigur,dulciurile sunt grozave;)
Post a Comment